Uurtje-factuurtje factureren

2 May

Uurtje-factuurtje factureren

De term uurtje-factuurtje is een veelgebruikte term waarmee het factureren per uur wordt bedoeld. ‘Uurtje-factuurtje’ wordt veel gebruikt in de dienstensector, waaronder andere ook advocaten en notarissen onder vallen. Het factuurbedrag is afhankelijk van het aantal bestede uren. Oftewel: hoe meer uren er besteed worden, des te hoger het factuurbedrag zal worden.

Voorbeeld

Meneer Kok heeft een boekhouder de opdracht gegeven om zijn aangifte Inkomstenbelasting in te vullen. De boekhouder hanteert een uurtarief van €50 exclusief BTW per uur. Het invullen van de aangifte heeft uiteindelijk 2.5 uur gekost, het factuurbedrag bedraagt uiteindelijk €125,- exclusief BTW.

Vaak worden de uren afgerond op kwartieren, 2 uur en 48 minuten zal dus 2 uur en 45 minuten worden. Bij het factureren op basis van ‘uurtje factuurtje’ weet je zeker dat er gewerkt wordt voor wat jij betaald. Het is wel van belang dat de leverancier de uren op een correcte wijze registreert, bijvoorbeeld met een wettelijk goedgekeurd urenregistratiesysteem. Hiermee kan je ook een urendeclaratie opvragen en zien waaraan de tijd is besteed.

Een veelgehoord tegenargument van de uurtje-factuurtjes methode is dat bedrijven tijd rekken, om zo meer uit een opdracht te kunnen halen. Dit kan je tegengaan door een maximum aantal uren af te spreken voor een specifieke opdracht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *